FENETİN BÜYÜSÜ

Samsun’daki yerel bir kanal olan kanalATA’da sunduğum sinema programıdır.

1. Bölüm

İlk bölümde Samsun’daki bildiğim en genç kısa film yönetmeni olan Deniz MIDIK’ı konuk ettim. Kendisi dneysel çalışmaktan çekinmeyen, hayal gücü geniş ve ileride okulunu da okuyarak bu işi profesyonel anlamda sürdürmeye kararlı, liseli bir kızımız. Samsun Sinema Topluluğu’nda verdiğim bir kurs esnasında tanıdığım bu sevimli ve yetenekli gençle harika bir sohbet gerçekleştirdik. Sohbette ilk programım olmasının heyecanıyla zaman zaman takılmışım, zaman zaman da dilim sürçmüş. Sunuculuk, daha doğrusu moderatörlük program konuğu olmaya benzemiyormuş!

2. Bölüm

Şair, tiyatrocu ve yönetmen Salih TEMİZ’le yaptık bu bölümü. Kendisiyle sadece yaptığı kısa film GÖRSEMSENİ’yi değil, Samsun’daki sanat ortamının nereden nereye geldiğini, eski sinemaları, sinemanın kent çerçevesindeki geçmiş ve geleceğini konuştuk vaktimiz yettiğince. Kısa film işinde sadece gençler yok, bizim dönemden insanlar da var. Acemiliğimi hala yenememişim. Ama toparlanıyorum.

3. Bölüm

Bu defa Samsun’un en üretken kısa filmcilerinden biri olan elektrik mühendisi dostum Onur ERDOĞAN’ı konuk ettim. Onur daha yirmili yaşlarda gönül verdiği sanat işlerine Tiyatro KUM’da ve kndi yapımevinde devam ediyor. Benim ikinci kısa filmim olan GÖLGELER’e de görüntü yönetmeni olarak katkıda bulunmuştu. Büyük hayalleri olan ve gelecekte sinemamızda mutlaka yer edinecek çalışkan bir arkadaşımızla tanışın derim.

4. Bölüm

Bu bölümde de henüz Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde okuyan gencecik bir sinemacı adayı arkadaşımı, Hakan Samet BULUT’tu. Onu benimle tanıştıran Onur ERDOĞAN’dı ve ilk tanışmada hayli çekingen ve tutuk bir genç olduğu izlenimi bırakmıştı bende. Oysa programda yaptığı tespitler ve kurduğu cümlelerle beni şaşırttı. Onunla Samsun’daki İletişim Fakültesi bağlamında üniversite ortamını ve geleceğe yönelik planlarını konuştuk.

5. Bölüm

Samsun Anadolu Lisesi’nden arkadaşım, yani neredeyse 40 yıllık dostum olan Caner BAĞLAR konuğumdu. Bir dönem Amerika’da kalan Caner (ki sinema aşığı olduğunu yıllardır bilirdim) 40lı yaşların ortasında sinema okumaya karar verdi ve şu anda son sınıfta. Onunla Amerika’daki sinema ortamını, buradaki sinema olanaklarını, okulun olanaklarını ve daha birbirinden keyifli pek çok şeyi konuştuk.

6. Bölüm

Bu bölümde konuğum, İşçi Filmleri Festivali Samsun ayağında tanıştığım ve Samsun Sinema Festivali’nde SON DEPLASMAN (Samsunspor’un yaşadığı kaza faciasıyla ilgili etkileyici ir belgesel) adlı etkileyici belgeselini gösterdiğimiz Okan AÇMAK’tı. Okan, programda genelde aldığım konukların aksine, piyasada profesyonel deneyimler edinmişti ve bunları bizlerle serbestçe paylaştı. Öğretici, akıcı bir program oldu.

7. Bölüm

Bu bölümde diğerlerinden farklı olarak, ilk defa stüdyo dışında, Yıldıray Çınar Anı Evi’nde çekim yaptık. Bu defa Yıldıray ÇINAR’ın yeğeni Metin ERTEN bizi konuk etti. Anı Evi, sanatçıya ait pek çok hatıra, afiş, plak, ödül, kıyafetin toplandığı özel bir mekan. Burada Metin ERTEN’in sanatsal çalışmalarının yanı sıra Yıldıray ÇINAR’ın sinemacı yönü üzerine de keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

8. Bölüm

Bu bölüm tam da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk geldiği için artık neredeyse bir adamlar programına dönüşmeye başlayan FENERİN BÜYÜSÜ’ne bu hafta, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde sinema okuyan bir genç kızımızı, Özge Özoğlu’yu çıkarttık. Özge, program öncesi görüşmemizde heyecanlı ve tutuktu, bu beni korkuttu doğrusu. Ama programda kendisi bu korkumun yersiz olduğunu ispat etti. Ayrıca bizden ve dünyadan sinemaya katkıda bulunmuş pek çok kadını andık programda. Teknik bir arıza nedeniyle kiminin resimlerini veremedik, ama sonradan bu sayfaya eklemek sözüm olsun.

9. Bölüm

Bu bölümde gerçekten heyecanlandım (Sanki diğer bölümlerde hiç takılmamışım gibi!), çünkü program ilk defa bu bölümle canlı yayınlandı. Bu konudaki heyecanımı yenmek için canlı yayında (özellikle radyoda) oldukça tecrübeli bir isim olan Cumhur Kocaoğlu’nu konuk ettim. Cumhur radyocu olmasının yanı sıra tiyatrocu (kendine ait bir topluluğu var), oyuncu ve bir STV mezunu. Bir de Cast ajansı var. Onunla Samsun’daki kısa film ve tiyatro ortamından, oyuncu çevresinden, sahte cast ajansları tehlikesinden konuştuk. Aslında onunla birlikte Samsun’un en yetenekli kameramanlarından Uğur Kurt’u da konuk edecektim, ama Uğur gelemedi. Onun için bu bölümün sonunda Uğur’la Cumhur’un ortaklaşa gerçekleştirdikleri bir kısa film projesi var.

10. Bölüm

Bu bölümde ana konumuz Halkevleri’ydi. Bu bakımdan Samsun Halkevi üyesi ve daha önce birlikte Samsun’da İşçi Filmleri Festivali’nin bir ayağını gerçekleştirdiğimiz Musa Altuğ’u konuk ettim. Birlikte hem bu deneyimi, hem Halkevi’nin tarihçesini ve üstlendiği görevleri, Halkevi’nin bugününü ve geleceğini, bu arada da Halkevi’nin sinemamızın gelişimindeki yerini enine boyuna tartıştık. Artık şu canlı yayın tedirginliğini üzerimden atmayı başarmalıyım. Evet, bu bölümde canlı verildi!) Bu defa programın sonunda mecburen benim çektiğim bir kısa var: GÖLGELER.

11. Bölüm

Bu bölümde, Samsun’da bir internet dizisi çekme çabasındaki güzel bir ikiliyi, Onur Topçu ve Esra Yıldız’ı konuk ettim. Onur, dizinin hem yapımcısı hem de başrolü, Esra da senaristi. BİR HAYAT, İKİ YOL dizinin adı. İkiliyle ilk bölümü çekilmiş olan diziyle ilgili yaşanılan zorlukları ve güzellikleri, bir ekip haline gelişi, destek ve köstekleri, gelecekteki planlarını konuştuk. Dizi henüz kurguda olduğu için bölümün sonunda çekimlerden parçaları verdik.

12. Bölüm

23 Nisan’a denk gelen bu bölümde Bahçeşehir Okullarının kendi okulları arasında Türkiye genelinde yaptığı kısa film yarışmasında En İyi Film ve En İyi Oyuncu ödülünü alan THE WORDS INSIDE MY SONG filminin ödüllü oyuncusu, 11 yaşındaki Derin Şentürk’ü ve öğretmenleri Barış Gür, Görkem Yalman Bahadır ve Nazlı Namlı’yı konuk ettik. O yaştaki çocuklara sanatı sevdirmek ve kolektif çalışma bilincini aşılamak adına çok güzel bir çalışma. Programın yıldızı, elbette bayramını da kutladığımız Derin’di.

13. Bölüm

Samsunlu oyuncu dostlarımız Cemalettin Solar, Mustafa Uyar ve İsa Şahin’i konuk ettim bu bölümde. İsa Şahin, aynı zamanda yapımcı. En son Samsun’da üçünün de kadroda olduğu ÖLÜM TUZAĞI filmini yapmıştı. Kendileriyle Samsun’daki oyuncu piyasasını, yer alma fırsatı buldukları yapımları, yaşadıkları şans ve şanssızlıkları konuştuk ve umutla tamamladık programı. Hayli keyifliydi.