HAK ETMEK


İnsanın daha önceki bir yazımda da bahsettiğim üç temel hakkı var: Eğitim, sağlık, barınma. Bunlar hak, lütuf değil.
Dolayısıyla bunlara ulaşımın zor olmaması lazım; yani iyi eğitime, iyi tedaviye ve iyi ve uygun fiyatlı konuta. Bu hakların bu denli ulaşılmaz noktaya getirilmesi sizce de yanlış değil mi?
Devlet okullarında okuyup da iyi eğitim edinmiş nesiller değil miyiz? Bizim gençliğimizde paralı kolejler mi vardı beş yaşında girilip on sekizinde çıkılan ve yine de çok az süper gencin yetişebildiği? Hepimiz (ben ’72liyim) devlet okullarında okuduk ve iyi yerlere geldik. Babalarımızın yılda on binlerce (bugünün parasıyla) lira yatırması gerekmedi.
Her şeyin paraya vurulduğu böyle bir ortamda eğitim eşitliğinden söz etmek mümkün mü? Ha, evet, çalışkan bir köylü çocuğu kendi kendini yetiştirerek üniversite sınavlarında iyi puanlar alabiliyor zaman zaman. Ama bu istisnalar eğitim sistemimizin bir erdemi değil. O çocuğun bir erdemi. Gücü yetenlerin çocuklarıyla yarışabilmeleri için oğlunun, kızının okul masrafları için ömür boyu ödeyeceği kredilerin altına girmemeli bir ebeveyn. Buna gerek de olmamalı. Devlet, tüm çocukların aynı eğitimi alabileceği, eşit fırsatlar edineceği bir sistemi getirebilmeli.
Sağlık için de benzer şeyler söylenebilir. Bu özel hastaneler arttıkça doktorlar, sanki daha fazla hasta bu hastanelere yığılsın diye beklemeye başladılar. Koruyucu hekimlik diye bir kavramdan artık bahsedilebiliyor mu? Hastalığı önleme değil de sonrasında çözüme ulaştırmaya çabalama hakim değil mi? Burada doktorlara çamur atmak değil amacım. Benim babam da doktor. Bunlar aslında mesleğe bağlanacak kusurlar değil. Her şeye ticaret olarak bakan sistemde asıl kusur.
Yaşamımızdaki her şey gibi konutların da günden güne, hem de misli misli pahalanması da sistemdeki pek de çözümü zorlanmıyor görünen bir açmazdan dolayı değil mi?Bundan bir önceki yazımda uzun uzun bahsettiğim için burada barınma hakkıyla ilgili daha fazla bahiste bulunmayacağım.
Dilerim halkın diğer haklarının yanında bu temel haklara da kavuşacağı günler yakındır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir