SAMSUN SİNEMA TOPLULUĞU olarak ilk sanatçı katılımlı gösterimimizi gerçekleştirdik.

Ülkemizde alternatif film izleme grupları giderek çoğalmakta. Buradaki amaç, topluluk halinde film izleme ve tartışma kültürü oluşturmak ve yaygınlaştırmak öncelikle. Bu topluluklardan bazıları Başka Sinema gibi kurumlarla anlaşıp, kendi kentlerindeki sinemalardan edindikleri seanslarda bu kurumlardan edindikleri filmlerin tek seanslık gösterimlerini yapıyor, bazıları da beledilerin sağladığı olanaklarla bu gösterimleri gerçekleştiriyor. Kars, Lüleburgaz gibi sinema toplulukları ile biz de bağlarımızı sıkı tutarak bir dayanışma içine girmeyi planlıyoruz.

Samsun Sinema Topluluğu ise bundan iki buçuk yıl kadar önce küçük bir sinemasever grubunun bira araya gelmesiyle kuruldu. Önce kafelerde film göstermeye başlayan topluluk, 2019 Kasım ayından bu yana programlarını Atakum Belediyesi’nin sağladığı sinema salonunda gerçekleştiriyor. Burada yaptığımız şey, o günün filmini öneren arkadaşımızın filmi sunuşu, filmin gösterimi ve sonrasında da film üzerine tartışma, filmi çözümleme şeklinde ilerliyor. Kurulduğu günden bu yana (iki aylık taşınma molası ve şu anda verilen mecburi Coronavirus tatili hariç) düzenli olarak film göstermekte, sinemayla ilgili insanların birbiriyle tanışmasını, kaynaşmasını sağlamakta.

Şu anda üye sayısı sekiz yüze dayanan topluluk, faaliyetlerini ücretsiz gerçekleştiriyor ve yine ücretsiz dağıtılan bir sinema dergisi olan SineSamsun’u çıkartıyor. Üye yelpazemiz çok geniş; noterinden doktoruna, öğrencisinden öğretmenine, psikoloğundan işçisine kadar her türlü meslekten katılımcımız var ve bu da bizi çok zenginleştiriyor.

Topluluğun kente bir diğer faydası da kentte birbirlerinden habersiz film yapmaya uğraşan onlarca kısa filmciyi bir çatı altında toplaması oldu. Kimi gösterimlerimizi onlara ayırıyor ve kendilerini ifade etmelerini sağlıyoruz. Kooperatif benzeri bir oluşumla belki bu gençlere ileride malzeme sağlama, daha iyi filmler yapmalarına yardımcı olma gibi hayallerimiz var.

Topluluk olarak uzun zamandır düşlediğimiz şeyi nihayet hayata geçirerek ilk yönetmen ve oyuncu katılımlı gösterimimizi yaptık geçtiğimiz Çarşamba (11 Mart). Bu anlamdaki ilk etkinliğimizdi ve iki gün kentimizde misafir ettiğimiz yönetmen Vuslat Saraçoğlu ve oyuncu Serdar Orçin’in de katıldığı ve seyircilerle güzel bir söyleşi gerçekleştirdikleri akşamda onların Borç (2018) filmlerini gösterdik.

İyi bir katılım oldu. Yüz kişilik salonumuzu her gösterimde yarı yarıya dolduruyorken bu defa salon kapasitesinin neredeyse iki katı izleyici geldi ve beklediğimin çok üzerindeki bir kalitedeydi sorulan sorular. Soru-cevap faaliyeti yaklaşık iki saat sürdü.

 

Borç, Vuslat Saraçoğlu’nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği, başrollerinde Serdar Orçin, İpek Türktan Kaynak, Rüçhan Çalışkur gibi oyuncuların yer aldığı bir yapımdı. Film, 37. Uluslararası İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma kategorisinde ‘En İyi Film’ ödülüne, 8. Malatya Film Festivali’nde ise ‘Lütfi Akad En İyi İlk Film’ ödülüne layık görülmüştü. Ayrıca film, 6. Boğaziçi Film Festivali’nde ‘En İyi Kadın Oyuncu’ (İpek Türktan) ve ‘En İyi Kurgu’ (Naim Kanat) ödüllerinin de sahibi oldu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir